top of page

Esneklik ve Huzur

Güncelleme tarihi: 30 Ara 2022

"Yoga yapmak için çok esnek değilim" veya "huzur bulmak için yoga yapmalıyım" cümlelerini sıkça duyduysanız bu yazı sizin için.



Özellikle Kuzey Amerika kıtası ve Avrupa'da 1960'lardan itibaren savaş karşıtı akımlar içerisinde popülerlik kazanmaya başlayan meditasyon ve yoga gibi uygulamalar, 2000'lerin ilk yıllarından bu güne artık dünya çapında daha yaygın bir meraklı kitlesine hitap ediyor.


COVID-19 pandemisinin getirdiği sağlık ve gelecek kaygılarıyla birlikte çevrimiçi yoga ve meditasyon uygulamalarını benimseyen insanların sayısı ise katlanarak arttı!


Siz yoga ile tanışalı kaç yıl oldu?

  • 1 yıldan az

  • 1-3 yıl arası

  • 3 yıldan fazla


Peki "yoga yapmak" için esnek olmak şart mı? Yoga huzur getirir mi?

Gelin biraz bu konular üzerine düşünelim.


Esneklik ve Yoga


Eğer yogayı sadece fiziksel hareketler bazında ele alırsak, "modern postürel yoga" olarak adlandırılan ve yoganın yaklaşık son 150 senelik dönemini kapsayan içeriklerine göz atmamız gerekir.


Bu bağlamda, "Yoga yapmak için yeterince esnek değilim." önermesi "Banyo yapmak için çok kirliyim." önermesiyle benzer bir mantık taşıyor. Eğer yoga dediğimizde, beden ağırlığıyla esneme ve kuvvetlenme egzersizlerine benzeyen bir dizi hareket serisini kastediyorsak ve kaygı sebebimiz "esnek olmamak" ise, işte tam da bu kaygıyı ortadan kaldırmak için postürel yoga çalışmalarını uygulamalıyız.


Nasıl temizlenmek için yıkanıyorsak, bedenen rahat ve yumuşak bir hareket alanına sahip olmak için de postürel yoga uygulamaları yardımımıza koşar.

Dolayısıyla bedenin katı hissiyatına sebep olan kas ve fasya dokusuyla birlikte eklemlerin mobil hale gelebilmesinde modern postürel yoga uygulamaları oldukça etkili bir araç haline gelebilir. Birçok alanda olduğu gibi yogada da bu uygulamaları doğru bir şekilde bedene öğretebilmek için alanında uzman eğitmenlerle çalışmak büyük önem taşır.


Huzur ve Yoga


Yoğun stres veya zihinsel uyuşukluk hali üzerine doktorunuz çareyi yogada bulabileceğinizi öne sürmüş olabilir. Ne de olsa bir asırdır süregelen bir söylem var: Yoga huzur verir. Peki tam olarak bu huzuru nasıl bulacağız?


Yoga uygular uygulamaz kalıcı huzur otomatik olarak size bahşedilmez.

Yoganın "huzur yaratan" doğası şu iki noktayla doğrudan ilişkilidir:

  • Postürel yoga çalışmalarıyla bedeni doğru hareket ettirebilmek,

  • Rahatlayan bedenin alabildiği nefesi doğru bir şekilde kullanabilmek.

Peki yoga ile rahatlık ve huzur nasıl gelir?


Düzenli bir şekilde modern postürel yoga uygulamalarına (yani fiziksel hareketler, nefes egzersizleri ile odaklanma ve gevşeme tekniklerine) devam eden sağlıklı bireylerde şu kazanımlar neredeyse kesindir:

  1. Beden farkındalığı artar.

  2. Nefes kapasitesi artar.

  3. Duygu değişimleri daha dengeli hale gelir.

  4. Bedenen ve zihnen zindelik kazanılır.

  5. Atletik performans artar.

  6. Kas yoğunluğu, kuvveti ve esnekliği artar.

  7. Kalp ve damar sağlığı kuvvetlenir.

  8. Doğru beslenme (doğal, zararsız, işlenmemiş ve kararında gıda tüketimi) ve sağlıklı yaşam tercihleri (tütün, alkol ve uyuşturucudan uzak durma, uyku saatlerini dengede tutma, vb.) kendiliğinden gelir.

  9. Uzun süreli doğru uygulama sonucunda (beslenme kontrolü gibi diğer yan desteklerle) sağlıklı kilo kontrolüne yardımcı olur.

  10. (Klinik olmayan düzeydeki) stres, anksiyete, depresyon hallerinde iyileşme görülür.


Bunlar, modern postürel yogayı hayatlarından çıkarmayan bireylerin gördüğü faydaların sadece bir kısmı.


Hemhâl Olmak


Yoganın bir diğer önemli faydası da, diğer uygulayıcı bireylerle bir araya gelindiğinde hissedilen "birlik hali". Fiziksel egzersizden öte zihinsel olarak da oldukça büyük ve olumlu bir etki yaratan böylesi bir ortak payda, bireyler arasında kuvvetli bağların oluşmasına ve gelişmesine yardımcı olur.


Bu yüzden kimileri yüz yüze grup derslerinde, kimileri bire bir özel derslerde veya çevrimiçi derslerde bulunarak, en azından bir eğitmen eşliğinde bu çalışmaları hayatına katmayı tercih eder ve bu "hemhâl"lik içerisinde dünyanın dört bir yanındaki yoga meraklılarıyla "yoga dili"ni paylaşırlar.


Sebebiniz veya bahaneniz ne olursa olsun, modern yoga ile doğru bir ortamda tanışırsanız ona sıkıca tutunun ve haftanın belirli günlerini yoga uygulamalarını zaman içerisinde benimseyebilmek üzere kendinize ayırın.


Bırakın o günlerin içerisinde, o 1-2 saatlik sürede, başka hiçbir şey olmasın: Telefon, internet, sorumluluk, plan, hatıra, vb. her şey bu sürenin dışında kalsın ve kendinizle baş başa kalın. Burada listelenen (ve listelenmeyen) faydaları kendiniz keşfedin, deneyimleyin, hazmedin.


O zaman esneklik ve huzur yorumları üzerinde tekrar düşünebilir ve çevrenizle modern yoganın faydalarını size ait bir pencereden yorumlayarak paylaşabilirsiniz.


Huzur, rahatlık, esneklik ve hemhâllik için 2023'te kendinize ve yakınlarınıza yoga uygulamalarını armağan edin.

37 görüntüleme0 yorum
bottom of page